Top icon mobile

OVER HET MERK

- 23 APRIL 2018 -

Baanbrekend, praktisch en precies: Hamilton combineert op unieke wijze Zwitserse precisie met een vleugje Amerikaanse spirit, om zo opvallende en veelzijdige items te creëren voor horloge-liefhebbers en stijlbewuste mensen. In Hamiltons lange geschiedenis heeft het merk heel wat mijlpalen bereikt die stuk voor stuk cruciaal zijn geweest om te kunnen uitgroeien tot het sterke horlogemerk met internationale faam zoals we het nu kennen.

Hamiltons roots liggen in de VS, waar het merk in 1892 werd opgericht. De oorspronkelijke Hamilton-fabriek bevond zich in Lancaster, Pennsylvania, waar het bedrijf gedurende 111 jaar gevestigd zou blijven.

Hamilton verwierf naambekendheid tijdens de beginperiode van de Amerikaanse spoorwegen. Bij het uitbouwen van deze cruciale infrastructuur lanceerde Hamilton nauwkeurige horloges die werden gebruikt om de spoorwegtiming te synchroniseren, waardoor ongevallen werden voorkomen of zich minder vaak voordeden.

Toen de luchtvaart in 1918 tot ontwikkeling kwam, hielp Hamilton ook de tijd bij te houden in de lucht. Onze horloges zorgden er mee voor dat de nieuwe U.S. Airmail service (de Amerikaanse luchtpost), die beide kusten met elkaar verbond, niet te laat kwam. Sindsdien wordt de naam Hamilton onmiskenbaar gelinkt aan de luchtvaart.

Eén van de belangrijkste factoren die heeft bijgedragen tot Hamiltons succes, is innovatie. De belangrijke ontwikkelingen die het merk rond de jaren 50 heeft doorgevoerd, hebben de horloge-industrie voor eeuwig veranderd. In 1957 kwam de Ventura uit, ‘s werelds eerste elektrische horloge dat werd aangedreven door een batterij. In 1970 volgde de Pulsar, ‘s werelds eerste digitale led-horloge. Sinds 2011 werkt Hamilton samen met ETA aan de ontwikkeling van zijn eigen uurwerken, met gangreserves tot wel 80 uur voor bepaalde kalibers.

Hamilton staat al bijna 90 jaar bekend als hét filmmerk bij uitstek en heeft een nauwe band met Hollywood. De Hamilton-horloges verschenen voor het eerst op het witte doek in ‘Shanghai Express’, een film uit 1932 met Marlene Dietrich in de hoofdrol. Onze horloges speelden een belangrijke rol in de grootschalige Hollywoodproductie ‘The Frogmen’ uit 1951. Tien jaar later verscheen de Ventura aan de pols van superster Elvis Presley in zijn muzikale komedie ‘Blue Hawaii’. Sindsdien maakten onze horloges hun opwachting in meer dan 500 belangrijke films, waaronder de recente kaskrakers ‘Interstellar’ en ‘The Martian’, en ze genieten steeds weer de voorkeur van production designers. De Hamilton Behind the Camera Awards vonden voor het eerst plaats in 2006 en brengen hulde aan de helden achter de schermen.

Hamilton maakt sinds 1974 deel uit van de Swatch Group. In 2003 verhuisden we ons hoofdkantoor en de productieafdeling naar het hart van de horloge-industrie, meer bepaald naar Biel, Zwitserland. Ook al zijn de Hamilton-horloges nu voorzien van het ‘Gemaakt in Zwitserland’-label, het merk blijft Amerikaans in hart en nieren. Net zoals bij zijn oprichting in 1892 in Pennsylvania.

Of ze nu voorzien zijn van een automatisch uurwerk of een quartz-uurwerk, de Hamilton-horloges omvatten steeds weer die perfecte balans tussen Amerikaanse spirit en Zwitserse precisie. Van de spoorwegen en het luchtruim tot de oceaandieptes en de stadsjungle.